Dr Ranschburg Jenő is megtisztelte a százéves óvodát

droszler | 2005. május 17 18:44:44 | körmendi hírek |
A körmendi „gyermekkertészeti"

Ebben az esztendõben ünnepli fennállásának 100. évforduló­ját a Mátyás király Utcai óvoda. Az intézmény munkatársai pe­dagógiai napot szerveztek a centenáriumra, melyen felelevenítet­ték az óvoda hajdani és jelenlegi életét. A jubileumi összejövetel­re meghívták dr. Ranschburg Jenõt, a pszichológiai tudományok kandidátusát, aki A gyermek optimális fejlõdését befolyásoló té­nyezõk címmel tartott elõadást a színházteremben.


Száz évvel ezelõtt Éder János helyi kõmûves irányításával ké­szült el a Mátyás Király Utcai óvoda. Az intézmény 1906. már­cius 19-én nyitotta meg kapuit, azóta fogadja a kis növendéke­ket. Az óvoda népszerûségét mu­tatja, hogy az elmúlt évtizedek során szinte minden körmendi családban volt olyan kisgyermek, aki itt töltötte ovis éveit.
Az intézmény fennállásának 100. évfordulójára rendezett ün­nepségen Szabó Ferenc alpolgár­mester köszöntötte az egybegyûl­teket. Beszédében kiemelte a dol­gozók magas színvonalú munká­ját, és néhány mondatban felele­venítette a százéves óvoda törté­netét. Elmondta, hogy a fennállás óta sokat fejlõdött az intézmény, és a régi épületet több alkalommal toldották meg új részekkel. 1980-­tól szervezetileg hozzácsatolták a nádaljai óvodát, mely Szabó Fe­renc reményei szerint a közeljö­võben szintén megszépül majd.
Az alpolgármester ezután méltatta azt a kiállítást, ami az ovisok és a nevelõk munkáiból nyílt a Batthyány-kastély dísz­termében. A megnyitó után rövid kulturális mûsor következett, elõbb az óvodások, majd a dol­gozók adták elõ produkciójukat.
A pedagógiai nap programja a színházteremben folytatódott, ahol dr. Ranschburg Jenõ pszi­chológus tartott elõadást. A szak­ember hangsúlyozta, hogy az óvónõk szerepe rendkívül fontos a gyermekek optimális fejlõdé­sében. Mint mondta, hat éves ko­rig könnyebb a kicsik empátia­készségét növelni. Ezen életkor után ugyanis nagy mértékben felerõsödik a gyermekek autonó­miatörekvése, és a nevelõk több akadályba ütköznek a különféle készségek fejlesztése során.
A pszichológus azt is elmond­ta, hogy a gyerekek életében há­rom nagy szakasz különíthetõ el. Ezeket játékosan „ölelj át", „te­gyél le, engedj el" és „hagyjál békén" korszakoknak nevezte. Az „ölelj át" szakasz véleménye szerint öt éves korig tart. A má­sodik az általános iskolás éveket öleli fel, melynek utolsó évei már átnyúlnak a harmadik, „hagyjál békén" idõszakba.
A szakember végül kiemelte: az ember arra született, hogy ki­bontakoztassa önmagát, s ebben a pedagógusok nagy segítséget nyújthatnak. Dr. Ranschburg Je­nõ az óvónõk munkáját a kerté­szekéhez hasonlította. Mint mondta, nem véletlen, hogy haj­dan találóan gyermekkertészek­nek hívták az óvónõket. Míg sze­rinte a kertész az egészséges nö­vény táplálásáért felelõs, addig az óvónõk a gyerekek karakterének formálásában játszanak ki­emelkedõ szerepet.

Tóth Judit
Rábavidék
XVI. évfolyam 9. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.