A sajtószabadság védelmében

droszler | 2002. október 06 20:16:34 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tüntetni indultunk Budapestre. A sajtószabadságért. Míg a rendezvényhez szükséges kellékeket vásároltam (ballib újság, virág) röpke közvéleménykutatást végeztem: mit tudnak az emberek a készülő eseményről? Az eredmény: semmit. Az egyetlen jobboldali napilapot, amelyből tájékozódhatnának (Magyar Nemzet) nem olvassák, a szín­vonaltalan Vas Népéből nem tudhatják, a televizió nem foglalkozik vele, hisz a közszolgálatit teljesen bekebelezte a baloldal.
Ezért indultunk tüntetni.
Aki még nem volt tüntetni, nem érezhette át azt a jó érzést, amelyet az ad, hogy azonos gondolatok, érzések kötik össze a résztvevőket.
Budapest felé haladva előkerültek nemzeti színű zászlóink és azokat lobogtatva, integetve üdvözöltük a velünk egyirányba haladó tüntetőket. Mindenre elszántan indultunk célunka televízió épülete elé. Újságot osztogató fiatalok fogadtak bennünket, az újság címe: Utolsó Figyelmezte­tés. Ez egy ingyenes lap, bárki megrendelheti. Én még nem láttam a TV székházat: gyönyörű épületkontrasztként mellette két lepusztult emeletes ház, úgy tűnt a második világháború óta hozzájuk sem nyalt a fenntartó.
Derűs, napsütéses késő délután ért a körmendiek csapata a térre, szólt a zeneközösen énekeltük a Honfoglalás című film megható dalát: Szállj, szállj sólyomszárnyon, három hegyen túl:
Még szellősen álltak az emberek, egyszerűen nem vettem észre mikor sűrűsödött úgy meg a tömeg, hogy mozdulni sem tudtunk. Persze ez mit sem vett el lelkesedésünkből, és a szónokok beszédét megfelelő kísé­rettel láttuk el.
Tudom az emlékek átadhatatlanok, mégis megkísérlek valamit közvetí­teni az átéltekből.
Lassan beesteledett, csillagok ragyogtak felettünk, mellettem egy szimpatikus fiatalember horgászbotra függesztett zászlót lengetett, ismeretlenek beszélték meg egymással a történéseket és közben zajlott a jól szervezett program, melyről oldalakat lehetne írni, én azon­ban csak röviden foglalom össze.
A műsorvezető most is Philip volt, fellépett az Egyszólam együttes, az Edda, az R- GO, Demjén Rózsi. Az Örvendj Magyarország című dalt a közel százezres tömeg együtt énekelte az előadókkal, majd a Bánk bán Hazám, hazám áriáját hallgatva szem nem maradt szárazon: döbbenetes beszédek hangzottak el, melyek a veszélyben lévő sajtószabadságról szóltak.
Jókai Anna írónő: akik itt állnak, erősen akarnak valamit, amit úgy hívunak szabadság. Mennyi rafinált formája van a sajtó manipulálásának: ­önkényes kiemelés a szövegösszefüggésből, napi hírek elhallgatása.
Mert amiről nem beszélnek az nincs. Jobboldali szereplők kihagyása a műsorokból.
Kovács P. József nyugdíjas tévébemondónk beszélt azok nevében, akik még a közszolgálati tévében dolgoznak, de nem tudhatják meddig, mert ugyanúgy, mint 1956-ban - amikor kinn függött a ?halállista" a tévé épületében - most is megvan az eltávolítandók névsora, melyet a balliberálisok készítettek. ­A megszüntetett Sajtóklub sztárja Bayer Zsolt Tasnádira utalva üd­vözölte a résztvevőket a vadászidény kezdetén. A vadászoknak nehéz dolguk lesz, hisz sokan vagyunk, és nem sikerülhet bennünk elhallgattatni, a Sajtóklub pedig folytatódni fog. Lovas István azt üzente a baloldalnak: ?Ha megölitek a sajtószabadságot, mi megöljük a nyugalmatokat."
Balogh Elemér író nyilvánosan jelentette be, hogy kilép a Wisinger ve­zette MUOSZ-ból. ­
Hende Csaba felolvasta a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör nyílt le­velét, melyet Bárándy Péter igazságügyi miniszterhez intéztek a saj­tószabadság, a jogállamiság megvédése érdekében. (Azóta ismerjük Bá­rándy pökhendi válaszát: Ki az a Hende Csaba?)
Kerényi Imre, a tüntetés rendezője bejelentette: kérik az európai szervezetek segítségét a magyar médiaegyensúly megvalósításához. Szinte egy emberként döbbent a meghatottság a hatalmas tömegbe, a­mikor Pokorni Zoltán lépett a mikrofonhoz és harsogott a ?vissza, vissza" kívánság. Pokorni Zoltán Szép Ernő Ne hidd! cimű aktuálisan gyönyörű versét mondta el.
Orbán Viktor következett. A szeretet megnyilvánulás miatt nehezen kezdhette el beszédét, melyben a tőle megszokott magas színvonalon foglalta össze: mit kíván a magyar nemzet jobboldala. A polgári pár­tok kezdeményezik a médiatörvény módosítását, mely szerint a jövőben a közszolgálati csatornái közül az egyik a polgári-nemzeti érték­rendet vallóknak sugározna. (Most már azt is tudjuk, hogy D 209-s azt mondta, hogy akinek TV csatorna kell vegyen magának. Pedig mondott ő már olyat is, hogy az állam ?teszi a FINCSIT a néppel!")
A tüntetés végén Kerényi Imre rendezői utasítására megpróbáltunk le­ülni a hazulról hozott, utált ballib újságra, majd Varga Miklós Talpra, magyar című dalára felállva, a virágokat lengetve énekeltük közösen a soha el nem évülő mondatokat. A Szózat hangjai után oszladoztak a tömött sorok. Ekkor lett lehetőségünk, hogy közelebbről megnézzük a színpadot és közel menjünk a TV épületéhez, melyet korlátok vettek kö­rül, valamint készenléti rendőrök védtek. Ennek ellenére mi egy jól i­rányzott dobással sikeresen az épület elé dobtuk a magunkkal hozott virágot, hogy jelképesen eltemessük a sajtószabadságot. 100 Ft-jaink pedig gyűjtőperselyekbe kerültek.
Az apró provokációk nem csökkentették lelkesedésünket, abban a tudat­ban tértünk haza, hogy mi is segítettük a sajtószabadság feltámadását.
A FIDESZ, az MDF, az FKGP - Polgári Összefogás Körmendért 2002.szep­tember 14-én tartotta kampánynyitó rendezvényét a színházterem­ben.
A megjelenteket Bebes István országgyűlési képviselő köszöntötte, majd felkérte Dr. Hankiss Ágnest előadása megtartására. Hankiss Ág­nes az országgyűlési választások után kialakult helyzetet vázolta, kiemelve a sajtószabadságod ért durva támadásokat.
Ezután Hende Csaba adott tájékoztatót a polgári körökről. Elmondta, hogy saját életében kellett megtapasztalnia a hálózat tevékenysé­gét: először az autóját törték fel és kutatták át, majd budapesti la­kásába betörve éjjel, az alvó család mellett kutakodtak és vittek el iratokat. Medgyessy Péter szigorúan titkos tiszti múltja súlyos nem­zetbiztonsági kockázattal jár országunkra nézve - hangsúlyozta az előadó.
Bebes István polgármester-jelölt ismertette a helyi polgári össze­fogás programját, melynek legfontosabb pontjai:
biztonságos, tiszta ,rendezett, virágos város,
fejlődő, gyarapodó gazdaság,
pezsgő turisztikai, kulturális és sportélet
átlátható, fenntartható intézményszerkezet.
Tájékoztatójában bírálta az előző négy évben elmulasztott lehető­ségekért az MSZP által vezetett önkormányzatot. Befejezésül bemutat­ta a 10 egyéni képviselőjelöltet.
Ezt követően a színház előcsarnokában baráti beszélgetésre került sor a jelöltek és a megjelent résztvevők között.

Kattintson a képere !
Szabóné Mikus Vera
Körmendi Figyelő
X. évfolyam 5. szám
Kiadja a Körmendi Kulturális Műhely


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.