Batthyány műtárgyak Németújvárról

droszler | 2005. május 31 08:04:15 | Batthyány Év - 2005 |
Az augusztusban nyíló Batthyány-kiállítás elõkészületeirõl

Gróf Batthyány László meghívására a Szombathelyi Képtár és a körmendi Dr. Bat­thyány-Strattmann László Múzeum munka­társai Németújvárra látogattak a közelmúlt­ban a 2005. augusztus 19-én nyíló kiállítás elõkészítése céljából. A gróf megerõsítet­te kölcsönzési szándékát, így a körmendi kiállítást felkeresõ közönség megtekintheti a boldoggá avatott szemorvos személyes tárgyait, például a saját kezûleg faragott feszületét.


A II. világháború elõtt Magyarszecsõdõn lakó gróf Batthyány László bepillantást engedett gaz­dag magángyûjteményébe, mely számos, a mûvészettörténészek számára ismeretlen mû­kincset rejt, így a képen látható festményt is, mely Batthyány Lajos nádort fiatalkorában ábrá­zolja. A vendéglátó ígéretet tett további mûtár­gyak kölcsönzésére, így többek között egy 1642-­es évszámmal ellátott intarziás családi címert, egy - szintén a Batthyány-címerrel díszített - huszártarsolyt, egy Batthyány-családfát, valamint a szemorvos Lili nevû lányának esküvõjén, a körmendi kastély erkélyén készített családi fényképet bocsát a körmendi múzeum rendelke­zésére.
Ezután a delegáció a németújvári Vármúzeu­mot kereste fel, ahol a kölcsönzendõ és a fotó­nagyításokon kiállításra kerülõ mûtárgyak fény­képezése történt meg. A vár lovagtermében található az ún. rohonci õsgaléria festménymá­solatai közül tizenöt darab, melyek fotórepro­dukciói a körmendi kiállításon láthatóak lesznek. Ez a családi képtár a XII. századtól ábrázolja a Batthyány õsöket, akiknek a családneve ekkor még Kõvágóeörsi volt. Ugyanakkor az õsgaléri­ában megtalálható a Körmendet 400 éve meg­vásárló Batthyány II. Ferencet és a településnek hajdúvárosi privilégiumot adó Batthyány I. Ádá­mot ábrázoló festmény is. A Vármúzeumból ke­rül kölcsönzésre az a díszes elefántcsontból faragott sakk-készlet, melyel ll. József király adományozott nevelõjének, a hercegi címet elnye­rõ Batthyány Károly tábornagynak. A körmendi kastély dísztermében megrendezésre kerülõ kiállításon lesz látható az a Batthyány-címerrel és a törökök legyõzésének allegóriájával díszí­tett metszett üvegkehely is, amely 1763-ban Mária Terézia adományaként került a fõúri csa­ládhoz. A németújvári kiállítás fókuszában látható a Szûz Máriát és magyar címert ábrázoló vörös damaszt zászló, melyet a családi hagyo­mány szerint a mohácsi csatából Batthyány I. Ferenc a dereka köré csavarva mentett meg.
Végül a németújvári ferences kolostor meg­látogatására került sor, ahonnan a szombathe­lyi kiállításra a kolostoralapító Batthyány I. Ádá­mot és feleségét halotti ágyukon ábrázoló fest­mények kerülnek kölcsönzésre. A templom alat­ti családi kriptában a levéltárrendezõ Batthyány I. Ádám, a körmendi kastélyépítõ Batthyány La­jos, a hercegi címet megszerzö Batthyány Ká­roly, és az I. világháború elõtt 30 évig Körmen­den lakó Batthyány Ödön koporsójáról készül­tek fényképek, melyek a Testis temporis sorozatban, a kiemelkedõ Batthyányakról készülõ kiadványokban kerülnek publikálásra.
A 2005. augusztus 19-én a Szombathelyi Kép­tárban és a körmendi kastély dísztermében nyíló ,Batthyányak évszázadai" címû kiállítások anyaga Németújvár mellett Bécsbõl, a Magyar Országos Levéltárból, a Nemzeti Múzeumból és az Iparmûvészeti Múzeumból került kiválo­gatásra, s november 30-ig lesz látható.

Móricz Péter
Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.