Elkezdődött a nyáriszünet!

droszler | 2005. június 14 10:42:03 | közérdekü |
Az Országos Balesetmegelõzési Bizottság, az Európai Unió Balesetmegelõzési Munkacsoport magyar szekciójának támogatásával a következõkre hívja fel a közlekedésben részt vevõ felnõttek, fiatalok és gyermekek figyelmét:

Évek óta – sajnos egyre növekvõ mértékben – bizonyulnak a szünidõ elsõ napjai a „legfeketébb” napoknak a balesetek szempontjából. A balesetek egyik fõ jellemzõje, hogy – odafigyeléssel, valamint a kresz-szabályok betartásával – megelõzhetõk! Különösen veszélyeztetettek a 10 éven felüliek, hiszen õk már szülõi felügyelet nélkül is gyakran közlekednek, játszanak egyedül. 2003-ban a 10-18 évesek között 64 halálos és 765 súlyos (többnyire koponya- és gerincsérüléssel járó) sérülés történt hazánkban. A súlyos sérülések döntõ része maradandó egészségkárosodással jár, amely a sérült gyermek egész hátralévõ életére kihat.

A második kiemelten veszélyeztetett korosztály a fiatal felnõttek köre (18-30 év között). Ugyanebben az évben – 2003-ban – 293 halálos és 2306 súlyos sérülés érte az ebbe a korosztályba tartozó fiatalokat. A balesetekbõl eredõ veszteség Magyarország számára több százmilliárdban mérhetõ.

Ennél is súlyosabbnak érezzük a veszteségünket, ha valamelyik hozzátartozónkkal, vagy éppen saját gyermekünkkel történik meg a végzetes baleset! Ezért kérünk mindenkit, hogy a saját és környezetében élõk testi épségének megõrzése érdekében a következõkre figyeljen, illetve tartsa be:

1. Játszótér közelében mindenképpen lassítsanak a jármûvezetõk, még akkor is, ha erre sebességkorlátozást jelzõ tábla nem figyelmeztet!

2. Gondoskodjunk gyermekeink elfoglaltságáról a szünidõ alatt is! Még az extrém sportok sem annyira veszélyesek, ha felnõtt irányításával folynak, mint az utcai csellengés.

3. Biciklizés, görkorcsolyázás során gondoskodjunk arról, hogy gyermekeink – akárcsak mi magunk – megfelelõ védõfelszerelést hordjanak! (sisak, térd- és könyökvédõ, stb.)

4. Vizeink mellett és a strandokon ne engedjük, hogy fejesugrással próbálkozzanak! „Nyári baleset” sajnos az ilyen esetek során keletkezõ csigolyatörés, amely – ha gerincvelõ sérüléssel jár együtt – életre szóló rokkantságot okozhat.

5. Ne engedjük gyermekeinket autóval partikra, diszkókba! Inkább szervezzük meg – taxival, szülõvel – hazaszállításukat, a rá költött pénz és energia megéri!

6. Ha este gyalog sétálnak, mindig legyen rajtuk olyan ruhadarab, amely fényvisszaverõ képességgel rendelkezik. Ugyanez vonatkozik az esti biciklizésre is, TILOS lámpa és hátulsó macskaszem nélkül gyermekeinket kiengedni a forgalomba!

Szeretnénk, ha a balesetmegelõzést mindenki saját felelõsségének érezné. Intézményeink ehhez hátteret és keretet tudnak szolgáltatni, de ahhoz, hogy a balesetek száma jelentõsen csökkenjen, mindannyiunk odafigyelése és összefogása szükséges.„Mindenkit nem tudunk egyenként megvédeni, de azon vagyunk, hogy összességében kevesebb baleset érjen minden gyereket!”


Forrás:

OBB – és az EU Balesetmegelõzési Munkacsoportjának magyar tagjai


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.