Chorus sine nominee

droszler | 2005. június 21 20:59:53 | kultúra |
05. július 3. vasárnap 20 óra
Evangélikus Egyházközség temploma

Chorus sine nominee
fesztiváldíjas kórus /Bécs/
hangversenye

Karvezetõ:
Johannes Hiemetsberger



PROGRAM:

ARVO PÄRT Which was the son of ... (2000)
ARVO PÄRT Magnificat (1989)
WOLFRAM WAGNER in principio (UA, Auftragswerk des Chorus sine nomine)
SVEN DAVID SANDSTRÖM Es ist genug für 16 stimmigen Chor a cappella
GYÖRGY LIGETI Nacht und Morgen
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY Frühzeitiger Frühling op. 59 / 2
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY Die Nachtigall op. 59 / 4
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY Andenken op. 100 / 1
HUGO WOLF Sechs geistliche Lieder für gemischten Chor a cappella
BO HOLTEN Regn og Rusk og Rosenbusk für vier Solostimmen und Chor a cappella


A koncertrõl a Magyar Rádió hangfelvételt készít!

Szervezõ: Körmendi Kulturális Központ
9900 Körmend, Berzsenyi u. 11.
T/Fax: 94-410-132

A GÜSSINGER KULTUR SOMMER-rel közös szervezésben (Ausztria)
Támogató: Osztrák Kulturális Fórum Budapest

Belépõ: 800,-Ft/400,-Ft




ÉLETRAJZ
egységes hangzás kialakítása


a teljes dinamikai skála felölelésével, mindemellett áttetszõnek és egyben pontosnak is maradni… ezek a minimális kihívások minden minõségi kórus, és így a mi számunkra is.
Mozgásban lenni és fejlõdni – ezek a kinyilatkoztatott céljai a Chorus sine nomine – nek különösen azután fogalmazódtak meg, hogy több nemzetközi kórusversenyen sikert értek el. Ezen célok gyakorlati megvalósítása aztán neves koncerttermekbe, ismert fesztiválokra és híres zenekarokba történõ meghívásokat eredményezett.

A kórus másik fõ célkitûzése megalakulása óta, hogy az a-capella zene sokféleségét a koncertezés során megvalósítsa. A Chorus sine nomine a változatosságot jelképezi: repertoárjuk Monteverditõl Mahlerig zenekari mûveket és kortárs szerzeményeket egyaránt tartalmaz.

A Chorus sine nomine hivatásos karmesterének és a kórus amatõr énekeseinek egyaránt eltökélt szándéka, hogy produkciójuk minden szempontból professzionista legyen. A dolgozókból és felsõfokú hallgatókból álló kórus Johannes Hiemetsberger mûvészeti irányításával magas szintre jutott. A karmester mindig tudja, hogyan teremtse meg az egyensúlyt az énekesek lelkesedése és tehetsége közt, úgy, hogy végsõ simításai nyomán a lehetõ legjobb eredmények szülessenek.

Különbözõ korszakokból származó a-capella kórusmuzsika a legkiválóbb elõadásban?

Ez a fõ profilja az ausztriai Chorus sine nomine – nek. Az 1991-ben Johannes Hiemetsberger kórus igazgató által alapított kamarakórus munkáját folyamatosan siker koronázza. Számos nemzetközi versenyen nyertek már díjat:

1995: „Bundesjugendsingen” – Ausztria
1996: "Florilege Vocale" – Tours (Franciaország)
1997: "34th international Choir Competition" – Spittal a.d. Drau (Ausztria)

A tiszta vokális zenén túlmenõen a Chorus sine nomine zenekari és kórus mûveket is elõad. Olyan híres partnerekkel dolgoztak együtt, mint a Brucknerorchester Linz, a Vienna Radio Symphonie Orchestra, a Vienna Academie (régi zenei specialisták) és a Sinfonietta Baden. Az énekesek szeretik az õsbemutatókban, operák elõadásában, valamint a jazz és pop határait feszegetõ koncertekben rejlõ kihívásokat.

A kamarakórus magas színvonalú teljesítményéhez magasan kvalifikált szervezõk társulnak. Állandó partnerei a "Wiener Musikverein" és a "Jeunesse Musicale" szervezeteknek. A Chorus sine nomine számos rangos fesztiválra kapott meghívást, például az "International Brucknerfestival Linz", a "Danube-Festival", a "Rheingau Festival" és a "Musikwochen Millstatt" rendezvényeire.

A nemzetközi színtéren is otthonosan mozognak. Eddig a következõ országokban szerepeltek már: Olaszország (Roma 1992), Németország (Lubeck 1993, Frankfurt 1995, Wiesbaden 1999), Franciaország (Tours, Paris 1996) USA (Pittsburgh, Mansfield, New York 1998) Taiwan RoC (Taipei, Taitung, Hualien, Makung, Keelung, Kaoshiung 2000).

A kritikusok ódákat zengenek a kórus jól felépített, egységes hangzásáról, ami nem csak Johannes Hiemetsbergers személyes céljának megvalósulását igazolja - a koncertjeikre szívesen látogató nagy számú közönség is ezt szereti bennük.

Az 1999/2000 – es évad több különleges és izgalmas zenei gyöngyszemet tartogatott a Chorus sine nomine számára. Beethoven IX. szimfóniáját, a Jeunesse-el való igényes együttmûködést, a Gustav Mahler által írt, a "Wiener Konzerthaus" – ban elõadott nagy hatású II. szimfóniát, Haydn és Szymanowsky vallási mûveit. A késõbbieket illetõen kiemelendõ még a közremûködés a neves bécsi húsvéti fesztivál, az "Osterklang Wien" programjában, ugyanúgy, mint az olyan világhírû karmesterekkel való közös munkálkodás, mint Ulf Schirmer és Michael Gielen.

2001-ben a Chorus sine nomine megnyerte az European Broadcasting Union - let the peoples sing elnevezésû - kórusversenyét. (Három földrészen 42 rádióállomás közvetítette élõben a versenyt.)

A 2003-as esztendõ újabb kihívást tartogatott a Chorus sine nomine számára. A kórus felkérésére a neves ausztriai zeneszerzõ Wolfgang Sauseng - kifejezetten a kórus és a kórus szólistái számára – komponált egy Szent János passiót.

A premiert a 2003. évi nagyhéten tartották.

forrás: http://kultura.kormend.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.