A körmendi Batthyány Kastély hasznosításáról

droszler | 2005. július 07 16:54:01 | körmendi hírek |
A város polgármestere szerint az államnak is át kell gondolnia a hazai, köztulajdonban lévõ kastélyokhoz való viszonyát ahhoz, hogy valóra válthassák azokat az elképzeléseket, amelyeket a körmendi Batthyány Kastély Phare-CBC projekt keretében elkészült megvalósíthatósági tanulmánya tartalmaz. A tervezõk szerint a konferenciaturizmusra épülõ projekt egyik érdekessége lenne, hogy a Batthyány család tagjai visszaköltöznének a kastély egy részébe.

A körmendi Batthyány Kastély történelmi múltjához méltatlan állapotban van, és a benne mûködõ múzeumon kívül gyakorlatilag funkciója sincs. Ennek megváltoztatására készíttetett a város egy tanulmányt, amely szerint az épületegyüttes hiányt tölthetne be, ha 450 fõs befogadó képességû konferencia és rendezvényközponttá alakítanák. A 10-12 milliárdos beruházás azonban úgy lenne megvalósítható, ha a városé lehetne az ingatlan.

Bebes István Körmend polgármestere

„Ebben bizony a magyar államnak is partnernak kell lenni, az államnak is át kell gondolnia az eddigi tulajdonviszonyok kérdéseit, a kastélyokat illetõen, és természetesen aki ebben elhivatott, annak meg kell adni és lehetõseget biztosítani kell.”

Körmend városa elhivatott lenne, a tervek szerint számos látványelemmel kiegészülve jönne létre a konferencia központ és szállodaegyüttes, többek között az egykori tulajdonosok leszármazottjainak bevonásával.

Magyar László ügyvezetõ, MaHill Mérnöki Iroda

„A Herceg Úr jelezte, hogy õk örömmel vennék azt, ha egy lakosztályt a rendelkezésükre bocsátanának, õk szívesen állnának rendelkezésre ahhoz, hogy a kastély bemutatása során a család, a Batthyány család jelenleg élõ tagjai ebben aktív, tevékeny részt vállaljanak.”

A tervezett Batthyány Szalonban akár együtt is teázhatnának majd a turisták a család tagjaival.

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.