ÁNTSZ tájékoztatója

droszler | 2005. augusztus 25 15:37:46 | közérdekü |
AZ ÁNTSZ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓJA

A fertõzõ megbetegedések megelõzéséhez a lakosság helyes magatartása nagymértékben hozzájárulhat. Ennek érdekében ezúton szeretnénk felhívni az ár- és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára, saját maguk és a környezetükben élõk egészségének megõrzése, a veszélyek csökkentése céljából,

1.) A védekezésben részt nem vevõ lakosságnak lehetõleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertõzõnek minõsíthetõ árvízzel-belvízzel való érintkezést.

2.) Szennyezett víz szájba-szembe-testfelületre jutását lehetõség szerint el kell kerülni.

3.) Árvíz-belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után hatékony fertõtlenítésük meg nem történik, az ÁNTSZ elõírásai szerint.

4.) Az ár és belvízzel sújtott településeken, a vezetékes ivóvíz használható, hacsak az ÁNTSZ ettõl eltérõen nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során.

5.) Vízvezetékeken bekövetkezõ csõtörést, vízkimaradást azonnal jelentsék a Vízmû üzemeltetõnek és az illetékes városi ÁNTSZ-nek, és amíg megnyugtató választ nem kapnak, csak forralt vizet szabad használni.

6.) Az ár- és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon a szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülõknek (Pl. lakótér takarítás stb.) munkavégzés után, illetve étkezések elõtt ferttõtlenitõszeres kézmosást kell végezniük. Ezen kívül feltétlenül mossunk kezet
- amikor hazaérünk,
- WC használat elõtt és után,
- minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni,

7.) A vízzáró csomagolású élelmiszerek, (fémdoboz, konzerv, üveg, mûanyag palack stb.) a külsõ felszín fertõtlenítése után fogyaszthatóak.Tárolt élelmiszereknél javasolt figyelembe venni, hogy ne szennyezõdhessenek csepegõ-fröccsenö vízzel, és védve legyen rovaroktól, állatoktól (pl. egerek stb.). Az élelmiszertároló helyek fertõtlenítése javasolt.

8.) Különös gondot kell fordítani a gyermekek-betegek-idõsek megfelelõ, kielégítõ
étkeztetésére és biztonságos élelmiszer ellátására.

9.) Szennyezett ruhanemûk és textíliák fertõtlenítõ szeres mosás, vasalás után vehetõk használatba.

10.) Elöntött házak lakóterei, alagsori helységek pincék stb. az ár levonulása után takarítás és fertõtlenítés után vehetõk újra használatba.

11.) A háztartási hulladékot ár- és belvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.

12.) Elhullott állatokról az Állategészségügyi szerveket kell tájékoztatni, illetve az ár- és belvízmentes területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani.

13.) Kérjük a lakosságot, hogy lázas vagy hasmenéses megbetegedés esetén
azonnal jelentkezzenek az orvosnál.

14.) A személyi hygiénés elõírások, fokozott betartására kell törekedni mindenkinek aki az ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt.

15.) A lakosság figyelmét arra is fel kell hívni, hogy a veszélyeztetett ásott kutak vizét se fogyasztás, se öntözés céljára ne használják, az elöntött területeken lévõ nyersen fogyasztható terményeket pedig étkezési célokra ne használják.

Tisztelt Lakosság!

Megköszönjük együttmûködésüket, egyben felhívjuk figyelmüket, hogy az ÁNTSZ a változásoknak megfelelõen szükség szerint ad újabb tájékoztatást.

ÁNTSZ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.