Batthyány kiállítás a Szombathelyi Képtárban

droszler | 2005. szeptember 13 19:42:05 | Batthyány Év - 2005 |
Kattintson a képere !A Batthyány év jegyében, a Batthyányak évszázadai címmel nyílt tárlat augusztus 19-én Körmenden, illetve Szombathelyen. A nagy múltú család idén 400 éve jutott hozzá a körmendi hitbizományhoz, ez alkalomból szervezték meg a tárlatokat. Szombathelyen a barokk kor páratlan kincseit tekinthetik meg a látogatók, míg Körmenden az elmúlt négy évszázad legszebb emlékeit mutatják be.

Mûveltség, hatalom és reprezentáció a XVII.-XVIII. században – ez az alcíme a vasi megyeszékhely Képtárában látható kiállításnak, amely a Batthyányak és Magyarország két évszázados történetét mutatja be elsõsorban képzõmûvészeti alkotásokon keresztül, melyeket grafikákkal, fegyverekkel, textíliákkal, irattári anyagokkal és érmekkel egészítettek ki.

Zsámbéky Monika mûvészettörténész, igazgatóhelyettes, Szombathelyi Képtár

„A Batthyány család a Nyugat-Dunántúl történetének egyik legjelentõsebb nagybirtokos, arisztokrata családja, és talán ez a korábbi történetük, ez a XVII., XVIII. századi történet nem ismert a nagyközönség elõtt, ezért szerettük volna a család történetét ezen a két évszázadon keresztül bemutatni, kiemelve egyes személyeket, akik nem csak a megye, vagy Dunántúl, hanem az országos politikában, igen jelentõs szerepet töltöttek, be, tehát közjogi méltóságok voltak, mint, nádor, horvát bán, vagy egyházi poszton a legmagasabb tisztségig jutottak el, mint például Batthyány József esztergomi érsek és prímás.”

A tárlat számos büszkeséggel rendelkezik. Ezek közül is kiemelkedik a rohonczi Batthyány õsgaléria, amely számos nagy méretû olajfestménybõl áll, melyeken nem csak a család nagyjait örökítették meg az akkori trend szerint, de hun és magyar vezérek fiktív portréit is kiállították a fõúri kastélyokban.

Zsámbéky Monika mûvészettörténész, igazgatóhelyettes, Szombathelyi Képtár

„Nagyon sok helyrõl kaptunk kölcsön különbözõ országos közgyûjteményekbõl, nagy múzeumokból, Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokából, a Szépmûvészeti Múzeumból, Nemzeti Galériából, de ugyanígy említhetném az egyházi az egyházi gyûjteményeket, különösen Esztergomból és Kalocsából, illetve a Szombathelyi Püspökségtõl kaptunk mûtárgyakat. Ezen kívül a családtól, a Batthyány-Strattmann családtól kaptunk személyes jellegû mûtárgyakat, illetve még egyéb magánszemélyektõl is.”

A család ma élõ tagjainak köszönhetõen látható itt például II. József császár gyermekkori díszmagyarja és játékai, hiszen az ifjú fõherceg katonai nevelõje Batthyány Károly, horvát bán volt. Élet és halál, csaták és ünnepek elevenednek meg a tárlaton, épp úgy, mint a kiállítás másik felében, a körmendi Batthyány kastély dísztermében, ahol a család elmúlt négy évszázadát foglalják össze, hiszen idén négyszáz éve annak, hogy a körmendi hitbizomány a Batthyányak birtokába került. A tárlat 11 állomáson keresztül kalauzolja a látogatókat a Batthyányak családfáitól egészen a boldoggá avatott hercegorvos munkásságáig. A Rába parti városban is számos kuriózumot láthat a közönség.

Dr. Nagy Zoltán igazgató, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum Körmend

„Az én legkedvencebb tárgyam, ha szabad így fogalmazni, az az úgy nevezett mohácsi zászló, amelyet a családi hagyomány szerint II. Batthyány Ferenc a dereka köré csavarva a mohácsi csatából mentett meg, noha tudjuk a legújabb mûvészettörténeti kutatások eredményeként, hogy ez valamivel késõbbi, de így is nagyon becses darab, már csak azért is, mert József királyi fõherceg körmendi látogatásakor 1943-ban ez a zászló itt volt kiállítva. Most ismét visszatért, ha 100 napra is, de itt látható.”

Ezen kívül is sok érdekesség látható itt, hiszen korabeli festmények alapján elkészíttették három Batthyány életnagyságú, öltöztetett szobrát, és bemutatják azt az ezüstoltárt, amely a kastély 2. emeleti, családi oratóriumában volt eredetileg. Néhány darab megtekinthetõ a körmendi kincsleletbõl is, amit még 1812-ben, a várkertben találtak. A magyar ötvösmûvesség remekeit akkor Batthyány Fülöp az épp megalakuló Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.

Móricz Péter történész

„A kiállításunk talán legértékesebb darabja a mögöttem látható díszmagyar, amelyet Batthyány-Strattmann László herceg, ekkor már herceg viselt 1916-ban IV. Károly király koronázásán. Ez jelenleg Batthyány-Strattmann László Pascal tulajdona, aki Bécsben él, és a hercegorvosnak az unokája. Ez eredetileg 8 részbõl állt, jelenleg hiányzik a nadrág rész.”

Itt is látható József fõherceg néhány gyermekkori játéka, és még sok-sok minden. A két tárlat november 30-ig várja az érdeklõdõket.

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.