Szélbe kiáltok – Tökéletes album az Ismerős Arcoktól

droszler | 2005. szeptember 15 15:29:54 | kultúra |
Ismerõs ArcokSzövegeikre a legfõbb értékek csodálatos megjelenítése jellemzõ: hazaszeretet, barátság, hûség, bátorság, hagyományõrzés, családi kötelékek ápolása.

Kattintson a képere !Nagyon megnehezteltem az Ismerõs Arcok zenekarra. Mérges voltam és frusztrált, ugyanis legújabb, második nagylemezükre több mint két évet kellett várni az „Egy a hazánk” címû korong megjelenése óta. Ez az idõ enyhén szólva gyötrelmesen telt, melyet a tavaly év végén kiadott „Mennyit ér” címû akusztikus feldolgozásokat tartalmazó kislemezük csillapított csupán. Teljes kiengesztelõdésem viszont csak akkor következett be, amikor az új cd-rõl felcsendültek az elsõ hangok…

Úgy gondoltam, az „Egy a hazánk”-kal a zenekar túl magasra tette a mércét, hiszen aki ismeri ezt a zenei anyagot, az tudja, hogy nehéz fölülmúlni. Éppen ezért tartottam tõle, hogy a „Szélbe kiáltok” nem csak sorrendben, de minden más egyéb vonatkozásban is csak követni fogja az elsõt, és a srácok nem tudják majd megismételni a debütáló bravúrt. Tévedtem. Mégpedig nagyot.
A hangminõség tiszta és kifogástalan, minden hang úgy szólal meg, ahogyan annak egy profi stúdióban felvett mûsornak kell. A hangzás nem változott, csak némileg finomodott, illetve két dalban észrevehetõen speciálisabbá vált Galambos Nándor öt húron megszólaló basszusjátékától, ezért ezt kimondottan minõségi hangfelszerelésen ajánlom meghallgatni. Kedvenc lemezemet Práder Vilmos a maga részérõl gyönyörû gitártémákkal és szívet marcangoló szólókkal tökéletesítette, a zenekar legfiatalabb tagja, Kovacsik Tamás pedig precíz ütemekkel és ritmussal tette harmonikussá. A dalszövegíró és énekes Nyerges Attilát tekintélyt parancsoló termetéhez mérten áldotta meg hanggal az ég. Erõteljes orgánumával nagyon magabiztosan bánik, könnyû õt elképzelni az István, a király legfõbb szerepeinek egyikében, mondjuk Koppány, vagy az eredetileg Deák „Bill” Gyula által alakított Torda karakterében. De mindenképpen a legnagyobbak közt van a helye, akár énekesként, akár szövegíróként.

A csapat roppant képzett zenészekbõl áll, akiket a stúdióban ugyanilyen nagyszerû muzsikusok egészítettek ki zongorával, hegedûvel, szaxofonnal és szintetizátorral. Végül, de nem utolsó sorban hatalmas elismerést érdemel Tóth Lilla is autentikus népdalelõadásaiért.
Szinte zenei kuriózumnak számít a „Ruszkik haza!” címû dal, ugyanis történelmünk egyik legjelentõsebb idõszakának, ’56-nak ilyetén való megemlékezésérõl nem sok szerzemény született eddig. Méltó fõhajtás ez egyben a nemrég elhunyt hõs, Pongrátz Gergely emléke elõtt, akitõl még idõs korában is rettegett a kommunista garnitúra. Úgy tudom, a zenekar a megbeszéltek szerint készülõben volt Gergely bácsihoz, hogy rögzítsék kedvenc Reményik-versét, mely a dal elõtt hangzott volna el az eredeti elképzelések szerint. Ez – fájdalom – már nem valósulhatott meg. Csupán pár nap választotta el az együttest vágyuk beteljesülésétõl.

A dalszövegekre az élet legfõbb értékeinek csodálatos megjelenítése jellemzõ, úgy mint például a hazaszeretet, a barátság, a hûség, a bátorság, a hagyományõrzés és a családi kötelékek ápolása, de hallhatunk torokszorító sorokat az elmúlásról és a reményvesztett ember mindennapos vívódásairól is.

Nem szabad elmenni az igényesen kivitelezett külsõ mellett sem. A kétfelé kihajtható papírborító belsõ részének közepén helyezkedik el a fekete alapon fehér monogrammal ellátott cd-lemez. Baloldalt Nyerges Attila tizenkét soros verse olvasható, a jobb oldalon a tokba csúsztatva pedig egy kiemelhetõ kis füzetecske található, melyben emelkedett és borús hangulatú képek adják a dalszövegek hátterét. A borító megtervezésében, akárcsak az elsõ nagylemez esetében, most is részt vett a kiváló erdélyi grafikusmûvész, Silló Pál Ernõ.

Az elsõ album a határtalan Erdély-szeretet netovábbja lett. A rajongók szóvá is tették - finoman jelezve -, hogy „élnek ám Erdélyen kívül máshol is Anyaországtól elszakított magyarok.” Azt hiszem, hogy az új korong címadó nótája, a „Szélbe kiáltok” megfelelõ bocsánatkérés és gesztus eme könnyen elnézhetõ és nem rossz szándékú hiányosság ellensúlyozására. Hallgassátok hát szeretettel Ti, „…ott a Kárpátok alján, Bácskába’ lenn, vagy épp Felvidéken…!”

[Ismerõs Arcok: Szélbe kiáltok (2005)
Játékidõ: 62 perc, szerzõi kiadás]

Kürk Roland - kuruc.hu

A zenekar honlapja


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.