Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2006. május 25 17:05:51 | körmendi hírek |
TÁJÉKOZTATÓ

Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testülete 2006. május 25-i ülésérõl


1. Beszámoló a 2005. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról:

Körmend Város Ön kormányzata törvényi kötelezettségének tett eleget azzal, hogy a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról készült értékelést megtárgyalta májusi ülésén.
Körmenden a kiskorú és a fiatalkorú lakosság száma 2459 fõ, ami az összlakosság 20,2 %-a.
A gyermekvédelmi törvény szerint adható pénzbeli ellátások a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a gyermektartásdíj megelõlegezése és az otthonteremtési támogatás.
2005. december 31-i állapot szerint a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített családok száma 215 volt, ezen családokban összesen 413 gyermek él. 2005. évben rendszeres gyermekvédelmi támogatásra 24.482. e Ft-ot fordított az Önkormányzat, ennek 70%-a normatív támogatásból volt finanszírozva. A 2004. decemberi állapothoz képest 8,5 %-kal több család és 9,5 %-kal több gyermek részesült Körmenden ebben az ellátásban. 2005-ben is sor került a jogosultság felülvizsgálatára, ennek során 7 családnál kellett jogosultsági értékhatár túllépés miatt az ellátást megszüntetni, 18 család esetében pedig a kötelezõ együttmûködés hiánya miatt kellett hasonlóan eljárni.
Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban 2005. évben 381 család részesült, ez 430 gyermeket érintett. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra fordított összeg 2005-ben 3.878 e Ft volt, amit teljes egészben saját forrásból finanszírozott a város.
Gyermektartásdíj megelõlegezése tárgyában 2005-ben 16 eljárás indult, ez 23 gyermeket érintett. Szám szerint ez összesen 1. 962 e Ft. kifizetést jelentett, amely összeg a központi költségvetésbõl visszaigénylésre került.
Otthonteremtési támogatás iránti kérelem 2005-ben nem érkezett az Önkormányzathoz.
A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlõdésének, családban történõ nevelkedésének elõsegítése, veszélyeztetettségének megszüntetése, családból való kiemelés megelõzése. A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások körébe tartozik a gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek napközbeni ellátása és a gyermekek átmeneti gondozása.
A gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat a Szociális Szolgáltató és Információs Központ Családsegítõ Gondozási Központján keresztül biztosítja. Feladatuk során – a fenti célok érdekében – családokat látogatnak, ügyintézést végeznek, a nagyobb kontrollt igénylõ családoknál késõ este és hétvégén is tartanak ellenõrzéseket, és kapcsolatot tartanak a jelzõrendszer tagjaival (pl. Nevelési Tanácsadó). Munkájuk tapasztalata szerint a leggyakoribb probléma a szülõ kifogásolható életvitele, a gyermek magatartásbeli problémái, a családon belüli konfliktusok. 2005-ben 12 gyermeket kellett védelembe venni, és 7 gyermeket kellett átmeneti nevelésbe venni. A Rendõrséggel való kapcsolat e téren kiemelkedõen jónak mondható, az ifjúságvédelmi õrjárat tevékenysége segíti a Családsegítõ Szolgálat munkatársainak munkáját. A gyermekek részére 2005-ben is szerveztek szabadidõs programokat, nyári táboroztatást, amely során olyan gyermekek részére kínáltak pihenést és kikapcsolódást, akik még nem jutottak el otthonuktól távolabbra.
A gyermekek napközbeni ellátása Körmenden bölcsõdében, óvodai és iskolai napköziben történik.
A gyermekek átmeneti gondozása gyermekek és családok átmeneti otthonában, illetve helyettes szülõnél történik. Gondot okoz az, hogy nagyon nehéz a helyettes szülõi feladatok ellátására embereket megnyerni.
A Városi Gyámhivatal illetékességi területe 2006-tól csökkent, mivel létrejött az õriszentpéteri önálló Városi Gyámhivatal. Így az illetékességi területbe tartozó települések száma 46-ról 24-re csökkent. A Gyámhivatal hatósági intézkedései 2005-ben a következõképpen alakultak: gondnokság alatt állók száma: 461 fõ, gyámság alatt állók száma: 48 fõ, átmeneti nevelésbe vett kiskorúak száma 9 fõ, családi jogállások rendezésének száma 22, utógondozások száma 2, ideiglenes hatályú elhelyezések száma 5.
A beszámoló célkitûzéseket is meghatározott a jövõre nézve. Így törekedni kell az Önkormányzat és a civil szervezetek közti együttmûködés további kiterjesztésére, továbbra is biztosítani kell a pénzbeli és természetbeli ellátások pénzügyi fedezetét, a személyes gondoskodást nyújtó intézmények mûködését, és folyamatosan követni kell a jogszabály változásokból eredõ feladatokat is.
A Képviselõ-testület a beszámolót egyhangúlag elfogadta.


2. Beszámoló a Bûnmegelõzési és Közbiztonsági Bizottság munkájáról:

A közbiztonság fenntartása, javítása összetett feladat. Részt vesz benne természetesen a Rendõrség, a helyi közterület-felügyelet, az ÁNTSZ megelõzõ tevékenységet lát el, a Rendészeti Szakközépiskola szakembereket képez, a Polgárvédelmi Egyesület is hatékony szerepet vállal fel. Az Önkormányzat pedig létrehozta a Bûnmegelõzési és Közbiztonsági Bizottságot és a Közbiztonságért Közalapítványt.
A beszámolóból kiderül, hogy a szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek a megelõzésre. Tudatosítani kell ui. a potenciális sértettek körében, hogy olcsóbb a biztonság megteremtése, mint amekkora kár érheti õket az egyes bûncselekményekkel. Ebben a körben különösen fontos az ifjúság felkészítése a testi –lelki értelemben vett egészséges éltre, illetve meg kell elõzni azt, hogy a fiatalok bûncselekmények elkövetõiévé váljanak.
A megelõzés részeként a média segítségét felhasználva a körmendi városi televízióban bûnmegelõzési mûsor vetítésére került sor. A mûsorban nagy hangsúlyt fektetettek a besurranásos lopások, gépkocsi feltörések, kábítószerrel visszaélés megelõzésére, a közlekedési biztonságra. A Körmendi Híradó címû folyóiratban is rendszeresen tettek közzé ilyen tárgyú cikkeket.


Szintén a közbiztonság javítását szolgálta a Szombathelyi Határõr Igazgatóság Határrendészeti Kirendeltsége által benyújtott pályázat, amely révén lehetõvé vált a járõrözési idõ emelése a közterületeken, különösen a belvárosban, az iskolák, óvodák környékén, a Várkertben, a piac környékén, és az állomásokon.
A beszámoló kitér a további feladatok jelentõségére is, úgy mint a 8-as közlekedési út lámpáinak összehangolása a balesetveszélyes forgalmi helyzetek megelõzése érdekében, közterületi berendezések védelme a garázda cselekményekkel szemben, lakótelepek környezetének megfigyelése.
A Képviselõ-testület elfogadta a Bizottság beszámolóját, egyúttal döntött arról is, hogy a Bizottság tagjai közé választja a körmendi Határrendészeti Kirendeltség vezetõjét.


3. Fejlesztési hitelcélok elfogadása:

Körmend Város Önkormányzatának költségvetése 2006-ban is jelentõs fejlesztésekkel számol.
Így idén is sor kerül újabb gravitációs szennyvízhálózat kiépítésére a Nyírfa utcában, az Úttörõ utcában, a Tavasz utcában, a Dobó téren, az Árpád utcában, a Mártírok utcában, a Bástya utcában, a Kölcsey Ferenc utcában, a Dienes Lajos utcában és a Bem József utcában. Mindez 114 lakossági bekötéssel jár. A közbeszerzései eljárás itt már lezárult, a nyertes ajánlattevõ a SADE –Magyarország Mélyépítõ Kft. lett. A munkaterület átadására is sor került, a befejezés határideje: 2006. augusztus 15-e. A kivitelezés költsége több mint 33 m Ft.

A Vida József u. burkolatának felújítására a közbeszerzési eljárás jelenleg van folyamatban. Eredményes eljárás esetén a Vida József u. térkõ burkolatot kap, sor kerül a közvilágítás rekonstrukciójára és a díszvilágítás kiépítésére, megvalósul a csapadékvíz rekonstrukció, utcabútorok lesznek a Vida utcában elhelyezve és zöld felület is kialakításra kerül.

A Munkácsy csomópontban új lámpákkal irányított keresztezõdés kerül kialakításra. Ezt a beruházást az Önkormányzat, a Magyar Közút Kht. és a LIDL Élelmiszerhálózat közösen finanszírozza. A közbeszerzési eljárást a Magyar Közút Kht. már lebonyolította, a szerzõdések megkötése után megkezdõdik az átalakítás.

Az Önkormányzat 2003 óta minden évben újabb városi utcák burkolatát újította fel, ez a munka idén is folytatódik. Idén eddig két utca burkolatának felújítására nyert eddig támogatást az Önkormányzat, így a Mátyás Király u. –Ady Endre utcát érintõen biztosan megvalósul a burkolat helyreállítása. További két pályázat támogatásáról még visszajelzést vár az Önkormányzat, így ettõl függõen megvalósulhat az Erkel F. u. és a Bacsó Béla u. burkolatának felújítása is. A Hegyaljai utca mentén kerékpárút kerül kialakításra 1200 fm hosszon, a Rákóczi és a Hunyadi János u. között kerékpáros átvezetés létesül, míg a 48-as utcában egy buszváró is kiépítésre kerül. A tervek jogerõre emelkedését követõen nyomban megindul a közbeszerzési eljárás. A kivitelezés becsült összege 80 m Ft.
Az Önkormányzat is csatlakozott az ún. panel programhoz, amely keretében a feltételeknek megfelelõ társasházak energiatakarékos felújítása valósul meg. Az elsõ pályázati felhívásra 2 társasház nyújtotta be pályázatát. Az Önkormányzat mindkét esetben javasolta a kiíró állami szervnek, hogy támogassa a benyújtott pályázatokat, és ez így is történt. A társasházak energiatakarékos felújítása 3 forrásból valósul meg, a társasházi közösségen kívül az Önkormányzat, és a központi költségvetés is biztosítja a felújítás fedezetét. Körmend Önkormányzata 12 m Ft-ot biztosít e célra összesen. Ennek révén Körmenden a IV. Béla Király u. 1. szám alatti és a Rákóczi Ferenc u. 39. szám alatti épületek újulnak meg idén. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, a befejezés határideje: 2006. szeptember közepe.
A Tûzoltóság részére idén egy új gépjármû kerül beszerzésre, amelyhez az Önkormányzat 18 m Ft. fedezetet biztosít.

A Képviselõ-testület elfogadta a fejlesztési célok megvalósításának pénzügyi fedezetérõl szóló határozati javaslatot, így e fejlesztések hitelbõl valósulnak meg a városban.


4. Bartók Lakótelep csapadékvíz elvezetésének kialakítása:

Körmenden, a Bartók Lakótelepen a csapadékvíz elvezetés nem megoldott, így a burkolat állapota nagyon leromlott.
A megvalósítás tervei elkészültek, jelenleg az engedélyeztetés zajlik.
A kialakítás költsége kb. 7,5 m Ft.
A Képviselõ-testület biztosította a fedezetet e munkára is 2006. évi költségvetésében.
A közbeszerzési eljárás kiírására a jogerõs létesítései engedély birtokában kerülhet sor.

5. Létszámracionalizálások:

Az Önkormányzat is törekszik arra, hogy a kötelezõ és önként vállalt feladatait a legoptimálisabb létszám mellett oldja meg.
A feladatok csökkenése a kisebb gyermeklétszám miatt az oktatás területén jelentkezik elsõsorban. Így 2005-ben 4 pedagógus közalkalmazotti jogviszonya szûnt meg.
Körmend Város Gondnokságának átalakításával 4 fõ közalkalmazotti jogviszonya szûnik meg. Ebbõl 2 fõnek a jogviszonya már 2005-ben megszûnt. Az intézmény létszáma így 27-rõl 24 fõre csökken.
A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár korábbi évben történt átszervezése is lehetõvé teszi egy fõ közalkalmazotti jogviszony megszüntetését.
Az Önkormányzat a létszám racionalizáláshoz kapcsolódó költségek finanszírozására pályázat benyújtásáról döntött.




6. Intézményvezetõi pályázat kiírása:

Nyugdíjba vonulás miatt pályázatot kell kiírni a GAMESZ, azaz az önkormányzat önállóan gazdálkodó költségvetési szerve vezetõi teendõinek ellátására.
A GAMESZ feladata az önkormányzati költségvetés végrehajtásához kapcsolódik. Mivel az Önkormányzat költségvetési szervei többségében részben önállóan gazdálkodó szervezetek, így a GAMESZ feladata a pénzügyi teljesítések végrehajtása, adatszolgáltatást végez a pénzügyi beszámolókhoz kapcsolódóan, számviteli feladatokat lát el.
Pályázati feltétel a szakirányú felsõfokú végzettség, vagy felsõfokú végzettség és legalább mérlegképes könyvelõi végzettség, v agy ezzel egyenértékû képesítés meglétének igazolása.

7. Körmendi Ifjúsági Önkormányzat tevékenységérõl beszámoló megtárgyalása:

A KIÖ 2005-ben alakult meg Körmenden, amelyhez csatlakoztak a város általános és középiskolái is. A KIÖ saját tagjai közül megválasztotta annak képviselõit is, így az ifjúsági polgármester Dévai Katalin, alpolgármester Kovács Andrea, titkár Varga Ádám.
A KIÖ az alábbi területeken végzett eddig kiemelkedõ kezdeményezõ és szervezõ szerepet: COOLTÚRA néven mûveltségi és ügyességi vetélkedõt szervezett 2005. májusában, amely 2006-ban is megrendezésre kerül. A KIÖ ifjúsági DISCO-t is szervez, ahol havonta 90-130 fõ tud szórakozni. A fiatal szervezõk arra is figyelnek, hogy sem alkoholhoz, sem droghoz ne juthassanak hozzá társaik e rendezvényeken. A 8. ifjúsági megyenap tavaly Körmenden került megrendezésre, a KIÖ ennek megszervezésében is részt vett. A diákok érdeklõdésének felkeltésére szolgál az, hogy különbözõ tárgyakban elõadásokat szerveznek társaiknak, így pl. a középkori Magyarországról halhattak színes elõadást a fiatalok a KIÖ szervezésében. A Kistérségi diákönkormányzatokkal is tartják a kapcsolatot, és számos ismeretet adnak át egymásnak pl. pályázatírás terén, diákjogi kérdésekben. Jótékonysági tevékenység keretében KIÖ az erdélyi árvízkárosultaknak szervezett gyûjtést 2005-ben és 2006-ban, az így befolyt összeget eljutatták Erdélybe. A Luca napi vásáron tartott játékvásárukból befolyt összegbõl pedig versenyekre járó diákok útiköltségéhez járultak hozzá. A Várkertben idén húsvétkor játékos versenyt szerveztek kisgyermekeknek.
Látható tehát, hogy az ifjúsági önszervezõdés kezdeti eredményei nagyon is biztatóak a jövõre nézve, a város Önkormányzata is bízik abban, hogy a fiatalok pozitív példát tudnak nyújtani kortársaiknak, és ezzel a város életébe is új színt csempészhetnek ezen lelkes fiatalok.
A KIÖ további tervei közt szerepel egy rajzpályázat indítása Körmend ifjúsági élete címmel, majd idén júliusban DIÁK PART I címmel megyei szintû rendezvényt szerveznek, amelyre 50.000, illetve 270.000 Ft. támogatást is nyertek.




8. Rába folyó gazdálkodási tervének véleményezése:

Az Önkormányzat idén már tárgyalta a Rába folyó gazdálkodási tervét, de nem értett egyet azzal az alábbiak miatt:
A Képviselõ-testület már tárgyalta korábbi elõkészítõ anyagot, és ahhoz képest a koncepciót érintõ jelentõs módosítás nem történt.
A terv elsõsorban árvízvédelmi szempontból fogalmaz meg javaslatokat a folyó jövõjét illetõen, de a természetvédelmi szempontok kevésbé érvényesülnek abban.

A terv ismét az Önkormányzat elé került.
Ezúttal az Önkormányzat úgy döntött, hogy elfogadja a tervben foglaltakat az alábbi kikötésekkel:
A Balaton Rábából való feltöltése semmilyen körülmények között nem valósulhat meg.
A vízi turizmus fejlesztése érdekében további erõmûvek telepítése nem támogatható,
A gátak és duzzasztók esetében a biztonságos vízi közlekedés feltételeit biztosítani kell.
A folyó természetesen kialakult medreit érintetlenül kell hagyni, azok szabályozása, kanyarulatainak átvágása nem elfogadható,
A vízmegtartási és tájrehabilitációs javaslatokat figyelembe kell venni.


9. Rába folyóhoz kapcsolódó rendezvények Körmenden:

A Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság a Képviselõ-testület elé tárta a Rába folyóhoz köthetõ kulturális és sport rendezvényeket.

- 2006-ban ismét megrendezésre kerül Rába parti magyar ünnep.

A Vízi karnevál nélkül az augusztus 20-i ünnepek mára már elképzelhetetlenek Körmenden. Ebben az esetben a Bizottság javasolja a felvonulás látványosabbá tételét a résztvevõk számának emelésével. E célból meg lehet keresni a Rába menti településeket, és képviselõiket meg lehet hívni a felvonulásra, illetve ösztönözni kell a kenusokat, kajakosokat és a nagyobb munkáltatókat is a rendezvényen való aktív részvételre.

A körmendi napok során is számos, a Rábához köthetõ rendezvényre kerül sor a városban.
- A strandfoci bajnokság 2006. június 23-25. között kerül megrendezésre, ami idén jubilál is. Idén 32 csapat nevezésére van lehetõség. Érdeklõdni Vass Lászlónál lehet, vagy a Várkerti Ételbárban).

- A strandkosárlabda bajnokság 2006. július 14-16. között kerül lebonyolításra, ahol számos új szabályt vezetnek be idén elsõ alkalommal a szervezõk. Itt is 32 csapat nevezésére van lehetõség. Érdeklõdni a www.strandkosar.hu weboldalon és Györkös Imrénél lehet.

- A Flaszter Fesztiválra idén július 22-én, 10.00h-i kezdettel kerül sor, ahol az utcai kosárlabdázáson kívül kulturális szórakoztató programokkal is várják az érdeklõdõket. További információk a Spar Presszóban nyerhetõk.

- A Streetball Challenge Fesztiválra augusztus 12-én kerül sor. Nevezni Baranyai Sándornál lehet, illetve a Körmend, Rákóczi F. u. 36. szám alatti üzletben.

- A Körbe Körmend utcai futóverseny és az I. nemzetközi Central European Region Running Cup futóverseny augusztus 26-án kerül megrendezésre. Jelentkezni lehet a Rendészeti Sportegyesületnél, illetve Péter Zsoltnál.


10. Forgalmi rend változás érinti kérelem megtárgyalása:

Magánszemélyek keresték meg azzal a kérelemmel az Önkormányzatot, hogy a Mónus Illés u. –Lenkei u. – Széchenyi u. közötti szakaszt egyirányúsítsa az Önkormányzat, és itt 2,5 t súlykorlátozást és 30km/h sebességkorlátozást rendeljen el.
Indokként elõadták, hogy ezen a szakaszon az utóbbi idõben megnõtt a forgalom, mivel a régi Rába hídon elrendelt súlykorlátozás miatt a teherjármûvek a Rákóczi u. és a híd közötti szakaszon, a piac melletti úton közlekednek.
Piacnapokon pedig az áruszállítás is zömében ezen az útszakaszon bonyolódik.
A Képviselõ-testület egyetértett a kérelmezõkkel kivéve az utcaszakasz egyirányúsítására vonatkozó kérelmet, így a Képviselõ-testület súlykorlátozást és sebességkorlátozást rendelt el a Mónus Illés u. –Lenkei u .Széchenyi u. közti szakaszon.

11. Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény igazgatójának megbízása:

A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény igazgatójának megbízása 2006. július 31-én lejár.
A testület ezért pályázatot írt ki, amely az Oktatási Közlöny március 7-i számában jelent meg.
A pályázati felhívásra egy pályázat érkezett. A pályázatot Mészáros Árpád, a jelenlegi igazgató nyújtotta be a fenntartóhoz.
Az iskolaszék és a szülõi munkaközösség támogatta a pályázó kinevezését.
Az iskolai szakmai munkaközösségek is véleményezték a pályázatot. A nevelõtestület értekezletén 35 fõ támogatta a pályázó kinevezését (81,4%), az alkalmazotti közösség értekezletén 38 dolgozó tette ugyanezt (71,2%).
Az Oktatási, Ifjúsági és Ifjúságvédelmi Bizottság is meghallgatta a pályázót, és egyhangú támogatásban részesítette a pályázót.
A Képviselõ-testület úgy döntött, hogy 2006. augusztus 1-tõl 2011. július 31-ig terjedõ idõre ismételten Mészáros Árpádot bízza meg az intézményvezetõi feladatok ellátásával.

Körmend,2006. május 25.

Dr. Stepics Anita sk.
titkárságvezetõ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.