Romantika Light

droszler | 2003. március 02 20:13:31 | kultúra |
Kattintson a képere !
Érdekes címmel, Romantika Light

azaz könnyed romantikusok megjegyzéssel rendez hangversenyt az igényes kikapcsolódásra vágyóknak Rákász Gergely Magyarország legfiatalabb koncertorgonistája, Körmenden a Református templomban.
A művész ígéri, hogy igazi tavaszi muzsika lesz, ahová az érdeklődőket nem feltétlenül nyakkendősen, hanem elsősorban feltöltődni várják, olyan programmal, amelyen valóban lehet lazítani. Az USA-ban tavaly nyáron nagy sikerrel megszólaltatott hangversenysorozat körmendi állomása március 22-én, szombat este hat órakor kezdődik és felejthetetlen élménynek ígérkezik.

Egyéb információk:

A körmendi koncert Magyarországon a 40-ik ilyen Romatika Light est, eddig 11 megyében megrendezett hangversenyeken.

S mivel a darabok melyek előadásra kerülnek közismert, népszerű témák, az eddigi magyarországi hangversenyek osztatlan sikert arattak a közönségnél. Annál is inkább, mert minden hangversenyen beszélek a művekről ezzel segítve a zene megértését és ez szinte mindenki számára, aki nem zeneértő, élvezhetőbbé teszi a koncertet

(ld. Még: CV - Mottó)

A hangversenyt eddig majdnem 15000-en hallották világszerte több mint 50 városban.

Önéletrajz

Rákász Gergely
Győr 9026 Kertész utca 34.
Telefon: 06/20/428-86-35
rakasz_g@freemail.hu

1977 Karácsonyán születtem Győrben. Édesapám Rákász Márton villamosmérnök, valamint a Győr-révfalui Szent Háromság templom nyugalmazott orgonistája. Édesanyám Rákászné Takács Zita üzletkötőként dolgozik a győri Graboplast cégnél. Mindketten amatőr zenészek, élő zenei környezetben neveltek.



Iskoláim:

A győri Bartók Béla Zenei Általános Iskola elvégzése után a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában az orgonajáték alapjaira Hoffmann László tanár úr tanított. Az orgona szakot kitűnő eredménnyel végeztem el. A középiskola évei alatt több kurzuson is részt vettem, és igyekeztem mindenkitől azt elsajátítani, amiben a legjáratosabb. Karasszon Dezsőtől régi zenei kurzusokat hallgattam. Gárdonyi Zsolt a würtzburgi egyetem professzora, a francia romantikus előadásmódban képzett.

Következő mentorom Baróti István az Esztergomi Bazilika orgonistája, leginkább Liszt műveiben képzett. A hangszer játék technikáját és Bachot, Varnusz Xavértól tanultam, akinek mai napig egyedüli tanítványa vagyok.

Ingolstadtban Improvizációs és huszadik századi mesterkurzuson vettem részt, ahol Daniel Roth úr, aki a Párizsi St. Sulpice orgonistája, és Peter Planyavsky a Bécsi Stephans Dom orgonistája, volt a tanárom.

1996 és 2000 között Budapesten az ELTE Ének - Zene - Karvezetés tanszékének növendéke voltam, művész tanári diplomát szerezetem.

2003-ban még a Washingtonban folytatom tanulmányaimat prof. David Di Fiore vezetésével.



Jelenlegi státusz:

Magyarország legfiatalabb koncertorgonistája.



Fontosabb események:

Hangversenyeket 1992. tizenöt éves korom óta adok, Magyarországon és külföldön.

Emellett a Magyar Rádió Győri Stúdiójában az Intermezzo című komolyzenei műsort szerkesztettem és vezettem, amely hasonlított a hangversenyeimhez: komolyzenei darabok közül válogattam, majd beszéltem a műről, a szerzőről, vagy az alkotói korszakról, ugyanis egy koncerten mindennél fontosabb a számomra, hogy a közönségem ne csak hallgassa, de meg is értse a zenét. Így tolmácsként állhatok az igényes kikapcsolódást kedvelők és a klasszikus zene világa között.

Rádiós tevékenységemmel, a megszaporodott koncerttevékenység miatt hagytam fel.

A hagyományos orgonadarabok mellett orgonaátiratokat is játszom, melyeket magam készítek. Úgy, mint: Dvořak Újvilág szimfóniájának, Grieg Peer Gynt-jének részletei, Bartóktól a Román Népi Táncok, vagy Saint-Saëns Haláltánca, illetve musical átiratok, például a Jézus Krisztus Szupersztárból, vagy az Operaház Fantomjából.

Nikolaj Rimszkij Korszakov Operájának részletét, a Dongót szintén átírtam, és a világon elsőként szólaltattam meg orgonán a Győri Bazilikában.

Ingolstadtban a kurzus folyamán koncertet is adtam, ezt követően a helyi koncertszervezők ismét meghívtak hangversenyezni. Azóta évente legalább egyszer Németországban hangversenyezek több városban.

Alkalomszerűen Franciaországban játszom, meghívásra rendszerint Bretagne térségében.

1999 nyarán volt az Egyesült Államokban az első hangversenysorozatom. Főbb állomásai: Seattle, Miami, Ft. Lauderdale, Chicago, Madison, Milwaukee. Későbbi hangversenykörutakon a fentieken kívül megszólaltattam még San Fransisco, Santa Fe, Denver, Boston, Bellingham orgonáit is, itt csak a nagyobb városokat említve.

A legutolsó külföldi fellépésem 2002 szeptemberében, Bécsben a schönbrunni kastélyban volt.



Jelentősebb hangversenyturnék:

2000. Bach 250. a szerző halálának évfordulóján országos hangversenykörút egy J. S. Bach életrajzi elemeit és az egyes korszakokban született műveit ötvöző ismeretterjesztő turné. 25 állomás 2300 hallgató.

2001. Hangversenyek a Tiszai árvízkárosultakért és külföldi fellépések - tanulmányok főként az Egyesült Államokban. A "Romatika Light" turné kezdete külföldön, az USA-ban 23 állomás majdnem 10000 hallgató.

2002. "Romantika Light" Magyarország, Könnyed romantikusok a klasszikus zene szélesebb körben való megkedveltetéséért. 35 állomás több mint 5000 hallgató.

2002. Karácsonyi hangversenykörút 7 állomás 1100 hallgató.



Jelenleg az év felét töltöm Magyarországon és Európában hangversenyezéssel, a másikat az USA-ban tanulással, ahol prof. David Di Fiore az orgonatanárom, akinek felvilágosult romantikus játékmódja rendkívül közel áll hozzám.

Hiszem, hogy csak úgy élvezhetünk valamit igazán, ha értjük is miről szól. Ezért hangversenyeimen mindennél fontosabb számomra a közönség hangulata, akiknek zeneértését azokkal a háttér információkkal segítem, amiket a darabok kapcsán ismertetek a könnyebb megértés érdekében.



Mottó:

A klasszikus zenét ismerik és szeretik az emberek, csak rossz a PR-ja! Ha megteremtjük az előadás légkörét, akkor az igényes kikapcsolódásra vágyók igenis látogatják a hangversenyeket! El kell felejteni a nyomott légkörű esteket, ahol a közönség csak illemből volt jelen, mást nem is vártak tőle, mint hogy lapítson majd végül esetleg tapsolhatott egy kicsit ha egyáltalán volt kedve. Szervezzünk interaktív koncerteket ahol Leonard Bernstein nyomdokain, bevonva a közönséget valódi élményt adunk, amiért érdemes lesz eljönniük legközelebb is! Az eddigi sikereim bizonyítják ennek az irányvonalnak az életképességét. Biztos vagyok benne, ha egyszer valaki eljött egy ilyen típusú hangversenyre nem fogja kihagyni a következőt sem!


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.